ایمیل مارکتینگ چیست؟

ایمیل مارکتینگ چیست؟

زمان خواندن این مطلب 16 دقیقه

ایمیل مارکتینگ یکی از قدیمی ترین روش های دیجیتال مارکتینگ می باشد که اغلب به دلیل ضعف در اجرای صحیح، به حاشیه رانده شده است. در این مقاله نحوه اجرای صحیح کمپین های ایمیل مارکتینگ را به همراه ابزار های آن معرفی کردیم.

ایمیل مارکتینگ یا همان بازاریابی ایمیلی به معنای ارسال یک پیام تبلیغاتی برای گروهی از افراد، با استفاده از ایمیل برای فروش محصولات و خدمات یا سرنخی برای معرفی برند است. در مفهوم گسترده آن، هر ایمیلی که به مشتری فعلی و یا حتی مشتریان بالقوه ارسال می شود، می تواند بازاریابی ایمیلی در نظر گرفته شود.

این شیوه تبلیغات یکی از زیرمجموعه های دیجیتال مارکتینگ است که توسط بسیاری از برندها، به ویژه کسب و کارهای فعال در حوزه B2B، مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه اغلب شرکت های دیجیتال مارکتینگ، ایمیل مارکتینگ را در لیست خدمات تبلیغاتی خود جای داده اند.

اهداف ایمیل مارکتینگ

این کار با اهداف متفاوتی انجام می پذیرد. ممکن است یک کسب و کار تازه تاسیس و نوپا برای معرفی خود به مشتریان از این شیوه تبلیغاتی استفاده نماید؛ حال آن که برند معتبر و شناخته شده دیگری از این روش برای معرفی محصول جدید خود استفاده می نماید.

به طور کلی اهداف ایمیل مارکتینگ را می توان به چند دسته تقسیم کرد:

  • افزایش نرخ فروش
  • معرفی برند
  • ایجاد سرنخ برای تبدیل مشتریان بالقوه به بالفعل
  • افزایش وفاداری مشتریان و ارزش طول عمر
  • درگیر کردن مشتریان با نام برند

در ادامه یک ویدیو در رابطه با ایمیل مارکتینگ ارائه شده است. برای مشاهده این ویدئو لطفا فیلترشکن خود را روشن نمایید.

کمپین ایمیل مارکتینگ

برای ایجاد یک کمپین ایمیل مارکتینگ موثر، شما به سه مولفه اصلی نیاز دارید:

  1. لیست ایمیل
  2. پلتفرم ارسال ایمیل
  3. هدف شما از انجام این کار

1.    لیست ایمیل

برای این که بتوانید کمپین ایمیل مارکتینگ خود را با موفقیت به پیش ببرید، به یک لیست ایمیل فعال نیاز دارید. این لیست در واقع مجموعه ای از ایمیل مخاطبین جامعه هدف شما است که حدس می زنید محتوای ایمیل تبلیغاتی شما برای آن ها جالب توجه می باشد.

2.    پلتفرم ارسال ایمیل

در این شیوه بازاریابی، شما یک پیام ثابت را برای تعداد زیادی از افراد به صورت همزمان ارسال می کنید. برای انجام هر چه بهتر این کار، شما به همکاری با یک ارائه دهنده خدمات ایمیل مارکتینگ نیاز دارید.

3.    هدف از انجام این کار

هدف شما از ایمیل مارکتینگ چیست؟ پیش از شروع کار باید این هدف را مشخص کنید تا محتوا و متن تبلیغاتی شما به بهترین نحو، کار خود را انجام دهد.

تاریخچه

کمپین ایمیل مارکتینگ

برای اولین بار 41 سال پیش گری توئرک ایمیلی را برای تعداد زیادی از مخاطبان ارسال کرد. او این کار را برای 400 نفر از مشتریان سازمان تجهیزات دیجیتال (DEC) ارسال کرد. به گفته وی، این کار باعث رشد 13 میلیون دلاری شرکت شده است.

پس از این اتفاق، او را به عنوان «پدر اسپم دنیا» می شناسند. با این حال خود او معتقد است که عنوان «پدر ایمیل مارکتینگ» یا «پدر بازاریابی ایمیلی» لقب مناسبتری برای او به شمار می رود.

از سال 1990 تا 2000 استفاده از اینترنت فراگیرتر از قبل شده و همین امر تغییرات بزرگی را در سبک زندگی مردم به دنبال داشته است. طی همین مدت، Hotmail به عنوان اولین سرویس ارائه دهنده خدمات بازاریابی ایمیلی فعالیت خود را به صورت رایگان آغاز کرد.

تا قبل از سال 2003 مشکلات بسیاری برای ارسال ایمیل انبوده وجود داشت. تا این که قانون اسپم تصویب شد و از آن به بعد، هر کسب و کار تنها یک بار فرصت برای ورود به پوشه inbox ایمیل کاربران دارد. در صورتی که از این فرصت به درستی استفاده نشود، مستقیما به پوشه Spam یا هرزنامه منتقل شده و احتمال خوانده شدن آن توسط مخاطب به طور چشمگیری کاهش می یابد.

پیشنهاد می کنیم در مقاله سئو چیست نیز تاریخچه کامل موتور های جستجو را مطالعه نمایید.

در سال 2004 قانون SPF یا همان خط مشی فرستنده تعیین شده و به دنبال آن، مرحله جدیدی از جنگ بازاریابی ایمیلی آغاز شد. به این ترتیب کمپانی هایی نظیر hotmail، yahoo، gmail و … در بخش اسپم از کاربران نظرسنجی می کنند تا تشخیص دقیق تری از ایمیل های تبلیغاتی و مزاحم داشته باشند.

امروزه این شیوه تبلیغاتی به قدری رشد داشته است که کسب و کارها می دانند با رعایت نکاتی همچون زمان ارسال ایمیل، محتوای آن، تعیین تیتر مرتبط با موضوع و … می توانند به پوشه inbox ایمیل مخاطبان خود راه یابند.

انواع ایمیل مارکتینگ

به طور کلی ایمیل مارکتینگ را می توان بر اساس معیارهای متفاوتی دسته بندی کرد. نوع محتوای ایمیل، از جمله معیارهایی است که می توان برای دسته بندی این شیوه تبلیغاتی به انواع مختلف در نظر گرفت. بر این اساس دو دسته کلی وجود دارد:

  1. ایمیل های مارکتینگ
  2. ایمیل های تراکنش یا معاملاتی

ایمیل های مارکتینگ شامل مواردی نظیر خبرنامه مقالات، ویدیوها، مطالب جدید سایت، حتی معرفی محصول یا خدمات جدید و … می شود. این دسته از مطالب اغلب با هدف جلب توجه کاربر به سایت و محتوای آن به کار گرفته می شود.

در طرف دیگر، ایمیل های تراکنشی یا معاملاتی قرار دارند. ایمیل های مربوط به تغییر رمز عبور، پاسخ های پشتیبانی به تیکت کاربران، فاکتور خرید و … در این دسته بندی جای می گیرند.

مزایا

انواع، مزایا و معایب ایمیل مارکتینگ
  • جمع آوری لیستی از ایمیل کاربران به راحتی قابل انجام است.
  • کنترل آن مستقیم در دست شما است. به این ترتیب شما می توانید زمان و هزینه لازم برای بازاریابی ایمیلی را به راحتی تعیین نمایید.
  • این کمپین به صورت هدفمند بر اساس شخصیت مخاطبین هدف طراحی شده و به طور مستقیم با مخاطب ارتباط برقرار می کنید.
  • نرخ بازگشت سرمایه (ROI) آن بالا است. باتوجه به این نکته، میزان اثربخشی این شیوه بازاریابی به راحتی قابل محاسبه و اندازه گیری می باشد.
  • انواع محتوای متنی، تصویری، ویدیویی و صوتی را می توانید از طریق ایمیل مارکتینگ برای مخاطبان خود ارسال نمایید.

معایب

  • در صورتی که با فرمت مناسب طراحی نشده باشد، احتمال خوانده نشدن آن وجود دارد.
  • این شیوه تبلیغات بر مبنای ارتباط مستقیم با کاربران برنامه ریزی شده است. هرچه ارتباط شما با مخاطب کمتر شود، تاثیرگذاری ایمیل مارکتینگ نیز کمتر خواهد بود.
  • انتخاب یک استراتژی ممکن است در کنار جذب مخاطبان جدید، باعث از دست رفتن بخشی از کاربران شود.
  • استفاده نسنجیده از ایمیل مارکتینگ می تواند برای شما هزینه بردار باشد.
  • ممکن است کاربران ایمیل شما را پیش از مطالعه حذف کنند.
  • رصد کردن تمام ایمیل ها امکان پذیر نبوده و ممکن است برخی از ایمیل ها به درستی تحویل داده نشود.

موارد استفاده از ایمیل مارکتینگ

موارد استفاده از خدمات بازاریابی ایمیلی بسته به نیاز کسب و کارها متفاوت می باشد. بر این اساس، نوع محتوای ارائه شده نیز تغییر می کند. با این حال، به طور کلی می توان موارد استفاده از ایمیل مارکتینگ را در چند مورد به شرح زیر خلاصه کرد:

  • اعلام تخفیف و پیشنهادات ویژه
  • اطلاع رسانی رویدادها
  • معرفی محصول جدید
  • ارسال خبرنامه مقالات یا مطالب جدید سایت
  • دریافت نظر و بازخورد از مشتریان
  • یادآوری خریدهای تکمیل نشده
  • تبریک تولد یا سایر مناسب ها
  • ارسال فاکتور و اطلاعات خرید

استراتژی های ایمیل مارکتینگ

استراتژی ایمیل مارکتینگ

استراتژی های بازاریابی ایمیلی معمولا به دنبال دستیابی به یک یا چند هدف از سه هدف اصلی برند شامل ایجاد وفاداری، اعتمادسازی یا معرفی برند هستند. این اصطلاح معمولاً به ارسال پیام های ایمیل با هدف تقویت رابطه یک کسب و کار با مشتریان فعلی یا قبلی، تشویق وفاداری مشتری و کسب و کار تکراری، جذب مشتریان جدید یا متقاعد کردن مشتریان فعلی برای خرید فوری چیزی و به اشتراک‌گذاری تبلیغات شخص ثالث اشاره دارد.

برخی از افراد استراتژی های بازاریابی ایمیلی را به دسته های زیر تقسیم می کنند:

  • ریتارگتینگ: ارسال ایمیل به کاربران قدیمی و یا کسانی که خرید نیمه کاره در سایت دارند. این کار به آن ها یاداوری می کند تا مجدد به سایت شما بازگردند.
  • ریتنشن مارکتینگ: حفظ مخاطبان قبلی به شما کمک می کند تا مشتریان خود را به تکرار خرید ترغیب نموده و آن ها را نسبت به برند وفادار کنید.
  • خبرنامه: خبرنامه ها شامل بخشی از مقالات، اطلاع رسانی محصول جدید، پست های شبکه های اجتماعی و … می شود که مخاطبان را به بازدید از آن ها دعوت می کند.

آموزش مراحل و تکنیک های ساخت ایمیل مارکتینگ

  1. پیش از هر اقدامی، هدف خود را از انجام این کار مشخص کنید. آیا به دنبال فروش بیشتر محصولات خود هستید؟ و یا قصد دارید خدمت جدید کسب و کارتان را به مخاطبان معرفی نماید؟ شاید هم کسب و کاری نوپا دارید که قصد دارید آن را به مشتریان بالقوه معرفی نمایید؟
  2. بر اساس هدف کسب و کار خود از انجام بازاریابی ایمیلی، استراتژی مناسب برای این کار را تعیین کنید. به این ترتیب نحوه ادامه مسیر برای شما مشخص می شود.
  3. لیستی از ایمیل کاربران و مخاطبان جامعه هدف خود تهیه کنید.
  4. سرویس مناسب را برای انجام خدمات ایمیل مارکتینگ انتخاب نمایید.
  5. ایمیل و فرم ثبت نام را طراحی کنید. در این مرحله توجه داشته باشید که حتما باید از محتوا و جلوه بصری جذاب برخوردار باشد. استفاده از انواع خدمات عکاسی، به شما کمک می کند تا نتیجه بهتری از کار خود دریافت کنید. در این مسیر نیز بهترین عکاسان تبلیغاتی در کنار شما هستند.
  6. می توانید از اتوماسیون ارسال ایمیل استفاده نمایید. به این ترتیب به صورت خودکار برای تمام کاربرانی که نسبت به انجام کار خاصی (مثلا ثبت نام در سایت، عضویت در خبرنامه، ثبت نظر یا خرید از سایت) اقدام کرده باشند، ایمیل ارسال می شود.
  7. پس از گذشت مدت زمان مشخصی، گزارش عملکرد ایمیل مارکتینگ خود را کنترل کرده و مورد بررسی و ارزیابی قرار دهید.

در ادامه یک ویدیو برای آموزش مراحل راه اندازی کمپین ایمیل مارکتینگ در پلتفرم Mailchimp آورده شده است. برای مشاهده این ویدئو لطفا فیلترشکن خود را روشن نمایید.

تفاوت تبلیغات ایمیلی و بازاریابی ایمیلی

شاید شما هم مثل بسیاری از افراد دیگر تصور کنید که تبلیغات ایمیلی همان بازاریابی ایمیلی می باشد. خوب است بدانید که این نکته کاملا اشتباه است و نباید این دو عبارت به جای یکدیگر به کار برده شوند.

در تبلیغات ایمیلی، پیام تبلیغاتی شما کاملا مشخص بوده و در بستر ایمیل برای تعداد زیادی از افراد در قالب ایمیل ارسال می شود. ممکن است در این مسیر از بانک های ایمیلی آماده نیز استفاده نمایید.

در طرف دیگر، بازاریابی ایمیلی قرار دارد که عملکرد هوشمندانه تری از خود به نمایش می گذارد. در این شیوه، شما به دنبال برقراری ارتباطی موثر و دو سویه با مخاطبان جامعه هدف خود هستید. به هیچ عنوان از بانک های اطلاعاتی آماده استفاده نکرده و لیست ایمیل ها را بر اساس معیارهای مورد نظر خود تهیه و گردآوری می کنید.

در بازاریابی ایمیلی، شما پیام آغازین را برای مشتری ارسال می کنید. این ارتباط با دادن مجوز و رضایت مشتری ادامه می یابد. علاوه بر این، پیام هایی که در این شیوه تبلیغاتی میان مشتری و برند جا به جا می شود، صرفا جنبه تبلیغاتی نداشته و با هدف جلب رضایت مشتری انجام می شود.

ساخت لیست ایمیل

این روزها حتی برای انجام کوچک ترین کارها در سطح وب نیز نیاز به ارائه آدرس ایمیل می باشد. ورود کاربران به سایت، ثبت نام برای دریافت خبرنامه، ثبت سفارش و خرید و … تنها در صورتی امکان پذیر است که در ابتدای کار، آدرس ایمیل خود را در اختیار سایت قرار دهید. این شیوه، ساده ترین راه برای ساخت لیست ایمیل به عنوان اولین مرحله از ایمیل مارکتینگ می باشد.

خرید بانک ایمیلی

لیست ایمیل مارکتینگ

خرید بانک ایمیل یکی از بزرگترین اشتباهاتی است که برخی از کسب و کارها به آن دست می زنند. این کار به چندین دلیل اشتباه است:

  • امکان واقعی نبودن ایمیل ها وجود دارد.
  • هر لیست توسط چندین کسب و کار مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین احتمال انتقال ایمیل ارسالی شما به پوشه اسپم بیشتر شده و از اثرگذاری آن کاسته می شود.
  • معمولا ایمیل های موجود در این بانک ها بر اساس معیارهایی نظیر شغل، سن و مواردی از این دست طبقه بندی می شوند. با این حال احتمال کمی وجود دارد که ایمیل های ارائه شده با جامعه هدف شما دقیقا مطابقت داشته باشد.
  • ارسال ایمیل بدون اجازه و درخواست کاربران خلاف قوانین حفظ حریم شخصی می باشد.

اتوماسیون ایمیل مارکتینگ

اتوماسیون ایمیل مارکتینگ به معنی استفاده از سرویس هایی است که خدمات بازاریابی ایمیلی را به صورت خودکار انجام می دهند. این سرویس ها در ابتدا لیست ایمیل ها و محتوای مورد نظر شما را دریافت نموده و در زمان تعیین شده، ایمیل تبلیغاتی شما را برای مخاطبان ارسال می کنند.

این کار توسط شرکت های ایرانی و خارجی متعددی انجام می شود که در ادامه مقاله به معرفی برخی از آن ها پرداخته ایم.

علاوه بر این، شما می توانید این کار را به طور کامل برون سپاری کرده و با خیال راحت از کیفیت کار، به نتیجه دلخواه خود دست یابید. همان طور که برای افزایش بازدید و ترافیک سایت خود به یکی از صدها شرکت سئو مراجعه می کنید، برای این کار نیز می توانید به شرکت های ارائه دهنده این خدمات مراجعه فرمایید.

پلتفرم های ارسال ایمیل

پلتفرم های متعددی در سراسر دنیا وجود دارند که خدمات ایمیل مارکتینگ را به کسب و کارها ارائه می دهند. هر یک از این پلتفرم های ارسال ایمیل مبالغ و هزینه مشخصی برای ارائه خدمات خود در نظر گرفته اند؛ با این حال اغلب آن ها تعداد مشخصی ایمیل، مثلا 2000 سرویس اول، را به صورت رایگان به کاربران ارائه می دهند. برخی از برترین پلتفرم ها برای ایمیل مارکتینگ عبارتند از:

  • Mailchimp
  • Mailerlite
  • Sendingblue
  • Sendpulse

سرویس ایمیل مارکتینگ ایرانی

گروه بزرگی از افراد تمایل دارند از ارائه دهندگان ایرانی سرویس های ایمیل مارکتینگ خود را خریداری نمایند. برخورداری از پنل کاربری به زبان فارسی، پرداخت ریالی و دسترسی ساده تر به پشتیبانی از جمله مزایای این ارائه دهنگان می باشد. نجوا و پاکت دو سرویس ایمیل مارکتینگ ایرانی هستند که تا کنون با تعداد زیادی از برندها همکاری داشته اند.

نرم افزار ایمیل مارکتینگ رایگان

بسیاری از کسب و کارها در ابتدای مسیر کاری خود قصد دارند از خدمات ایمیل مارکتینگ استفاده نمایند؛ اما به دلایل مختلف ممکن است شرایط پرداخت هزینه بابت این کار را نداشته باشند. بهترین کار برای این دسته از کسب و کارها، استفاده از نرم افزارهای ایمیل مارکتینگ رایگان است.

تقریبا تمام ارائه دهندگان خدمات بازاریابی ایمیلی تعداد مشخصی از اولین ایمیل های ارسالی را در قالب پکیج رایگان به مشتریان خود ارائه می دهند. شما می توانید در ابتدای کار برند خود، از این پکیج ها استفاده نمایید. به این ترتیب نه تنها بدون پرداخت هزینه از خدمات ایمیل مارکتینگ استفاده نموده اید، بلکه موفق شده اید تا کیفیت خدمات ارائه شده توسط سرویس های مختلف را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهید.

این کار به شما کمک می کند تا در مراحل بعدی کار خود بتوانید تصمیم بهتری برای انتخاب بهترین سرویس ایمیل مارکتینگ اتخاذ کنید.

انتخاب سرویس بازاریابی ایمیلی

سرویس بازاریابی ایمیلی

برای انتخاب ارائه دهنده متناسب با نیاز کسب و کار خود باید موارد متعددی را در نظر داشته باشید. در ادامه بخشی از این موارد را به اختصار نام برده ایم:

  • کاربری آسان پنل مدیریت
  • تنوع در شیوه اجرا
  • قابلیت گزارش گیری
  • هزینه خدمات

5 شاخص برای سنجش اثربخشی ایمیل مارکتینگ

بهترین راه برای سنجش میزان اثربخشی هر محتوایی، تعیین شاخص و بررسی آن در بازه های زمانی مشخص است. ایمیل مارکتینگ نیز از این قاعده مستثنی نبوده و برای دستیابی به بهترین عملکرد، باید شاخص هایی تعیین نمایید که در اصطلاح به آن ها Email marketing KPI گفته می شود.

برخی از این شاخص ها عبارت است از:

  1. نرخ باز کردن (Open Rate): نسبت تعداد کاربرانی که ایمیل را باز کرده اند به کل مخاطبان.
  2. نرخ کلیک (Click-Through_Rate): تعداد افرادی که روی لینک درج شده در متن ایمیل کلیک کرده اند.
  3. نرخ پرش (Bounce Rate): نسبت ایمیل هایی که کلیک نگرفته اند به کل ایمیل های باز شده.
  4. نرخ عضویت یا لغو عضویت (Subscribe / Unsubscribe Rate): تعداد کاربرانی که پس از مطالعه ایمیل در سایت عضو شده و یا عضویت خود را لغو می کنند.
  5. نرخ تبدیل (Conversion Rate): تعداد دفعاتی که کاربر عمل مورد نظر ما شامل خرید، دانلود و یا عضویت را انجام می دهد.

به یاد داشته باشید که در کنار بررسی این شاخص ها برای سنجش میزان اثربخشی کمپین ایمیل مارکتینگ خود، حتما باید به پیوسته بودن روند پیشرفت کار خود نیز توجه نمایید.

در صورتی که این پیوستگی با رعایت فاصله های زمانی مناسب انجام پذیرد، می تواند وفاداری مشتریان به برند شما را بیشتر کرده و به مرور زمان تاثیرگذاری بیشتری از خود نشان دهد.

اتیکت ارسال ایمیل

از ارسال ایمیل های غیرضروری خودداری نمایید. پیش از ارسال، ایمیل خود را بررسی کنید و در صورتی که ارسال آن تغییر چندانی در شرایط کنونی شما ایجاد نمی کند، از انجام این کار صرف نظر نمایید.

از عنوان های جذاب استفاده کنید. عنوان ایمیل باید به گونه ای باشد که محتوای کلی ایمیل را معرفی کرده و در عین حال، برای مخاطب جذاب باشد. تنها در این صورت است که افراد نسبت به باز کردن ایمیل و مطالعه متن آن ترغیب می شوند.

قیمت ایمیل مارکتینگ

هزینه استفاده از خدمات بازاریابی ایمیلی بسته به شرکت ارائه دهنده، نوع سرویس، تعداد ایمیل ها، حجم محتوا و … متغیر می باشد. به همین علت نمی توان رقم مشخصی را به عنوان قیمت ایمیل مارکتینگ تعیین نمود.

بهترین راهکار برای رفع این مشکل، تهیه لیستی از سرویس های ارائه دهنده این خدمات و بررسی و مقایسه آن ها با یکدیگر می باشد.

ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ ایران وب لایف در کنار شما هستیم تا انواع خدمات دیجیتال مارکتینگ را با بهترین کیفیت در اختیار شما قرار دهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.

4.9/5 - (7 امتیاز)

فهرست مطالب

هویت بصری چیست

هویت بصری چیست؟

اگر قدم به دنیای برندینگ بگذاریم، مفهوم هویت بصری و طراحی آن شاید گلوگاه گذر بسیاری از برند های معروف باشد. در این مقاله، ناخنکی به مفاهیم هویت بصری زده ایم، با ما همراه باشید.

ادامه مطلب »
هویت بصری چیست

هویت بصری چیست؟

اگر قدم به دنیای برندینگ بگذاریم، مفهوم هویت بصری و طراحی آن شاید گلوگاه گذر بسیاری از برند های معروف باشد. در این مقاله، ناخنکی به مفاهیم هویت بصری زده ایم، با ما همراه باشید.

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *