سوشال مدیا چیست

سوشال مدیا چیست؟

زمان خواندن این مطلب 16 دقیقه

انواع سوشال مدیا (Social media) یا رسانه های اجتماعی که به غلط گاهی اوقات سوشیال مدیا خوانده می شود، مدت‌هاست که نحوه تعامل افراد با یکدیگر و همینطور بازاریابی کسب و کارها را متحول کرده‌اند. در این مقاله هر آنچه در مورد رسانه های اجتماعی بخواهید را می یابید!

انواع سوشال مدیا (Social media) یا رسانه های اجتماعی که به غلط گاهی اوقات سوشیال مدیا خوانده می شود، مدت‌هاست که نحوه تعامل افراد با یکدیگر و همینطور بازاریابی کسب و کارها را متحول کرده‌اند. سوشال مدیا در واقع به‌ اشکال مختلف ارتباطات آنلاین گفته می‌شود که برای به اشتراک گذاشتن پیام‌ها، عکس‌ها، ویدیوها و سایر محتواهای دیگر کاربرد دارند.

در ادامه در خصوص تاریخچه این پلتفرم‌های محبوب و کاربردشان در زندگی روزمره و کار بیشتر توضیح خواهیم داد. همچنین اگر به مطالعه روند شکل گیری سرچ انجین ها علاقه مندید، می توانید مقاله تاریخچه موتور های جستجو را مطالعه کنید. با ما همراه باشید.

تاریخچه سوشال مدیا یا رسانه های اجتماعی

در حالیکه بسیاری نقطه شروع سوشال مدیا را اولین تلگراف ساموئل مورس در سال 1844 بین واشنگتن دی سی و بالتیمور می‌دانند اما باید گفت که تاریخ واقعی رسانه‌های اجتماعی در دهه هفتاد قرن بیستم میلادی و با ظهور اینترنت شروع شده است. در واقع از آنجایی که سوشال مدیا در تعریف خود؛ شامل ارتباطات آنلاین است؛ به همین خاطر باید تاریخچه آن را نیز با زمان اختراع و پذیرش گسترده اینترنت مرتبط دانست.

  • شروع سوشال مدیا با ظهور وبلاگ نویسی

در دهه 1990 و همزمان با گسترش استفاده از رایانه‌های شخصی، زمینه برای ظهور رسانه های اجتماعی نیز فراهم گردید. همچنین عصر رسانه های اجتماعی با ظهور وبلاگ نویسی آغاز شد. این ایده که یک فرد معمولی با ورود به اینترنت بتواند اخبار یا احساسات شخصی خود را با دیگر کاربران به اشتراک گذاشته و از آنها بازخورد بگیرد؛ در رشد سوشال مدیا تاثیر بسزایی داشته است.

  • اولین رسانه های اجتماعی؛ سیکس‌دیگریز و فرندستر

دو پلتفرم اولیه رسانه های اجتماعی به نام های سیکس‌دیگریز و فرندستر به ترتیب در سال‌های 1997 و 2002 ایجاد شدند و در همان زمان موفق شدند چندین میلیون کاربر فعال داشته باشند. هر دوی این پلتفرم ها به کاربران خود این امکان را می‌دادند که به راحتی با آدرس ایمیل خود ثبت نام کرده و ویدیوها، عکس‌ها و پیام‌های خود را با سایر کاربران به اشتراک بگذارند.

به طور کلی مرور تاریخچه سوشال مدیا نشان می‌دهد که هر کدام از پیشرفت های فناوری تا به امروز؛ چقدر در تکامل سوشال مدیا و تبدیل شدن آن به ابزار قدرتمند امروزی نقش داشته‌اند. درحال حاضر اهمیت رسانه های اجتماعی نه تنها در تسهیل ارتباطات میان مردم؛ بلکه در رونق کسب و کارها نیز ثابت شده است.

در ادامه می‌خواهیم به مزایای رسانه های اجتماعی برای کسب و کارها اشاره نماییم.

چرا سوشال مدیا برای کسب و کار ها اهمیت دارد؟

امروزه رسانه های اجتماعی به بخشی اساسی از استراتژی بازاریابی کسب و کارها تبدیل شده‌اند. خیلی از صاحبان مشاغل عقیده دارند که سوشال مدیا به آنها در برقراری ارتباط با مشتریان کمک کرده و برای افزایش آگاهی در مورد برند و ایجاد سرنخ‌ و فروش بیشتر موثر بوده است. از سوی دیگر بیشتر مردم نیز در حال حاضر به رسانه های اجتماعی فقط به عنوان یک پلتفرم سرگرمی نگاه نمی‌کنند.

سوشال مدیا همانند گوگل به یک ابزار مفید برای جستجو در مورد کسب و کارها تبدیل شده است و خیلی از کاربران روزانه برای یافتن مارک های مختلف محصولات و خدمات مورد نیازشان در یکی از رسانه های اجتماعی نظیر اینستاگرام آنلاین می‌شوند. بنابراین در بازار پررقابت امروز هرگز نمی توان اهمیت سوشال مدیا را برای کسب و کارها نادیده گرفت.

در اینجا به 4 دلیل عمده که استفاده مشاغل از رسانه های اجتماعی را توجیه می‌کند؛ اشاره می‌کنیم:

  1. ایجاد هویت برای برند

رسانه های اجتماعی با ایجاد هویتی قابل تشخیص برای شرکت ها، محصولات و خدمات؛ به مشتریان بالقوه کمک می‌کنند تا ارتباط مثبتی با آن کسب ‌و کار ایجاد کرده و راحت‌تر آن را به خاطر بسپارند و در فرایند دیجیتال برندینگ تاثیر بالایی دارد.

  1. گسترش نام تجاری

حضور در سوشال مدیا نه تنها نشان می‌دهد که شرکت یا کسب و کار شما وجود دارد؛ بلکه افراد بیشتری را قادر می‌سازد تا در مورد برند شما اطلاعات کسب کنند که به نوبه خود نام تجاری شما را در میان بازار گسترده تری تبلیغ می‌کند.

  1. ارائه خدمات به مشتریان

رسانه های اجتماعی بیش از هرچیز به عنوان یک ابزار قدرتمند برای ارائه خدمات مشتریان استفاده می‌شوند. شرکت‌های معتبر مانند آژانس های دیجیتال مارکتینگ، در کنار ارائه پشتیبانی در وب سایت خود از طریق سوشال مدیا به مشتریان بالقوه بیشتر دسترسی پیدا کرده و می‌توانند در هر زمان پاسخگوی نیاز آنها باشند و همینطور مشتریان فعلی خود را نیز راضی نگه دارند.

  1. بهبود رتبه بندی و ترافیک وب سایت

فعال بودن در سوشال مدیا به کسب و کارها کمک می‌کند تا با ارائه سیگنال‌ به موتورهای جستجو مانند گوگل، ترافیک و رتبه‌بندی وب‌سایت خود را افزایش دهند. اشتراک گذاری لینک وب سایت در رسانه های اجتماعی نظیر اینستاگرام و تشویق مخاطبان به کلیک کردن بر روی لینک؛ منجر به جذب ترافیک بیشتر برای وب سایت می‌شود. بهترین شرکت های سئو به خوبی از این موضوع آگاه هستند.

مهم ترین آمار های مربوط به سوشال مدیا

آخرین آمار جهانی در خصوص رسانه‌های اجتماعی در سال 2023 به طور مختصر این حقایق را نشان می‌دهد:

  • حدود 60 درصد از جمعیت جهان از سوشال مدیا استفاده می‌کنند که میانگین استفاده روزانه آنها گاهی اوقات از 2 ساعت نیز فراتر می‌رود.
  • طبق آمارها؛ فقط 150 میلیون کاربر جدید ظرف 12 ماه گذشته در یکی از انواع رسانه‌های اجتماعی ثبت نام کرده و به کاربران آنلاین پیوسته‌اند.
  • 33 درصد از کاربران اینترنت در شبکه های اجتماعی حضور دارند که 85 درصد از آنها در شبکه‌ها فعال هستند.
  • از 4.48 میلیارد کاربر رسانه های اجتماعی، 99٪ از طریق دستگاه تلفن همراه به سوشال مدیا دسترسی دارند.
  • نرخ تعامل در اینستاگرام در مقایسه با فیس بوک به طور قابل توجهی بالاتر است. تحقیقات نشان می‌دهد میانگین نرخ مشارکت در هر پست منتشر شده در اینستاگرام در سال 2021 بیش از 10 برابر بیشتر از فیسبوک بوده است.
  • طبق گفته‌های لینکدین، نرخ نظردهی برای تصاویر نسبت به متن ساده حدود دو 2 برابر بیشتر است؛ همچنین این آمار برای ویدیوها 5 برابر بیشتر و برای ویدیوی زنده 24 برابر بیشتر می‌شود.
  • بزرگترین بازار رسانه های اجتماعی جهان در حال حاضر متعلق به کشور چین می‌باشد.

انواع سوشال مدیا (انواع رسانه های اجتماعی)

انواع سوشال مدیا

امروزه انواع رسانه های اجتماعی به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره اکثر افراد تبدیل شده‌اند و به کاربران در هر کجای دنیا اجازه می‌دهند تا تنها از طریق یک تلفن همراه و اتصال به اینترنت، به طیف گسترده‌ای از اطلاعات دسترسی پیدا کنند. جالب است بدانید هر کدام از رسانه های اجتماعی با ویژگی های خاصی که دارند؛ فرصت های مختلفی را برای جذب مخاطبان مختلف ارائه داده‌اند.

برخی از آنها به عنوان پیام رسان استفاده می‌شوند (نظیر واتساپ و تلگرام)؛ برخی دیگر پلتفرم‌های مبتنی بر پروفایل هستند (اینستاگرام و فیس‌بوک)؛ و برخی دیگر نیز بیشتر برای اشتراک گذاری عکس و ویدیو کاربرد دارند (مانند پینترست و یوتیوب).

در اینجا ویژگی های انواع سوشال مدیا را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

  1. اینستاگرام

شبکه اجتماعی اینستاگرام

اینستاگرام (instagram) یکی از غول های رسانه های اجتماعی است که قطعا نیازی به معرفی کردن ندارد! این پلتفرم بسیار محبوب به شما امکان می‌دهد گروه ایجاد کنید؛ عکس و ویدئو به اشتراک بگذارید؛ با مخاطبان‌تان ارتباط زنده برقرار کنید؛ کسب و کار محلی‌تان را معرفی کنید و غیره.

اینستاگرام همچنین یک فرصت عالی برای ایجاد کمپین های تبلیغاتی حرفه‌ای است و شما با سرمایه گذاری روی آن قطعا به نتایج قابل قبولی می‌رسید. این پلتفرم دارای قابلیت اعمال فیلترهای متعدد بر روی عکس و فیلم است که برای انتشار استوری‌های جذاب و خیره کننده بسیار کاربرد دارد.

  1. توییتر (ایکس)

سوشال مدیای توییتر (X)

Just setting up my twttr.

شاید هنگامی که جک دورسی در سال 2006 اولین توییت تاریخ را منتشر کرد، فکرش را هم نمی کرد که یکی از ابرقدرت های رسانه ای را پایه گذاری کرده است!

توییتر (X) نوعی دیگر از رسانه های اجتماعی است که به شما امکان می‌دهد محتوا، فیلم و تصاویر خود را به اشتراک بگذارید اما بر خلاف اینستاگرام، متن توییت شده در آن حرف اول را می‌زند. توییتر در طول این سال ها، به منبعی برای دریافت آخرین اطلاعات در مورد هر موضوعی از جمله اخبار، سرگرمی، ورزش و حتی سیاست تبدیل شده است.

این رسانه اجتماعی همچنین دارای محدودیت 280 کاراکتری برای هر متن است و در نتیجه شما را مجبور می‌کند تا پیام خود را کوتاه و واضح بیان کنید. علاوه بر این، کاربرد توییتر در بازاریابی کسب و کارها را نیز نباید نادیده گرفت؛ چراکه امروزه به ابزاری برای خدمات مشتری تبدیل شده و به کمک آن افراد مستقیماً به برند مورد نظرشان پیام می‌دهند.

به طور مثال برند ورزشی بین‌المللی نایک یک حساب کاربری @NikeService در توییتر ایجاد کرده است که به سؤالات مشتریان به زبان‌های انگلیسی، اسپانیایی و فرانسوی پاسخ می‌دهد.

البته بهتر است دیگر به جای شبکه اجتماعی توییتر، بگوییم ایکس (X) نامی که ایلان ماسک پس از خرید این شبکه اجتماعی روی آن نهاد.

  1. لینکدین

لینکدین

لینکدین (Linkdin) در واقع یک بستر فوق العاده برای جستجوی شغل یا بارگذاری رزومه است که فرصت های شغلی بی نظیری را برای جویندگان کار فراهم می‌سازد. شما می‌توانید محتوای خود را در قالب متن، لینک، عکس یا ویدیو در این پلتفرم به اشتراک بگذارید و از طریق ارتباط با سایر کاربران و کسب‌وکارها، خود را به عنوان یک مرجع تخصصی در صنعت‌تان معرفی کنید.

لینکدین دارای بخش های بسیار گوناگون و جذابی مانند بخش jobs، آموزش های اختصاصی، تست های ویژه مهارت های مختلف و … است که در مقاله لینکدین مارکتینگ، نحوه بازاریابی در این رسانه اجتماعی محبوب را شرح دادیم.

  1. یوتیوب

یوتیوب

یوتیوب (youtube) به طور رسمی یک موتور جستجو نیست اما بعد از گوگل بیشترین جستجوی کاربران را به خود اختصاص داده است. در یوتیوب انواع محتوای ویدئویی از فیلم‌های آموزشی گرفته تا موزیک، فیلم سینمایی، تبلیغات و غیره منتشر می‌شود. یکی از عواملی که باعث موفقیت این پلتفرم شد، ایجاد بستر ارائه محتوای رایگان به مخاطبان و در عوض پرداخت درآمد به تولید کنندگان محتوا است.

شما هم جهت موفقیت در این پلتفرم کافی است یک محتوای ویدئویی ارزشمند یا سرگرم کننده برای مخاطبانتان ایجاد نمایید. امکانات خلاقانه استفاده از یوتیوب برای تقویت کسب و کارها بیشمار است. به طور مثال بسته به کاری که انجام می‌دهید؛ می‌توانید ویدئوهایی از آموزش‌ها، کاربردها و نحوه استفاده از محصولتان را به اشتراک بگذارید.

بهتر است بدانید که بسیاری از قوانین و مفاهیم سئو برای بهینه سازی ویدئو ها در یوتیوب نیز کاراست. تنها نکته ای که جواب آن را بسیاری از فعالان حوزه فناوری همچنان نمی دانیم، دلیل فیلترینگ این پلتفرم فوق العاده و شگفت انگیز در ایران است!

  1. پینترست

پینترست

پینترست (pinterest) به عنوان یک پلتفرم پیشرو برای به اشتراک گذاری تصاویر؛ شبیه به یک موتور جستجوی بصری عمل می‌کند. کاربران پینترست می‌توانند تصاویر مورد علاقه خود را در این رسانه اجتماعی پین کرده تا سایر اعضا این تصاویر را ببینند و به صورت دلخواه آنها را لایک کرده یا ریپین کنند.

اگر تا به حال بازاریابی در Pinterest را شروع نکرده‌اید؛ پیشنهاد می‌کنیم حتما با یک مشاوره دیجیتال مارکتینگ متخصص در این زمینه صحبت نمایید.

  1. فیس بوک

فیسبوک

پر مخاطب ترین شبکه اجتماعی جهان!

فیس بوک (facebook) ویژگی های بسیار زیادی را در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد. این پلتفرم بسیاری از جنبه‌های انواع سوشال مدیا را در خود جای داده که همین ویژگی آن را به یکی از بهترین رسانه های اجتماعی تبدیل کرده است.

فیس بوک اساساً برای برقراری ارتباط با دیگران ایجاد شده است و به منظور به اشتراک گذاری موضوعات جذاب در قالب متن، عکس و ویدئو کاربرد دارد. همچنین دارای یک فید خبری است که اطلاعاتی را درباره تغییرات نمایه، تولدها و سایر به روز رسانی‌های دوستانتان نمایش می‌دهد. صد افسوس که تقریبا تمامی این رسانه های اجتماعی در ایران فیلتر هستند یا تحت تحریم قرار داریم.

  1. تلگرام

تلگرام

به نظر شخص بنده، خفن تر از برنامه تلگرام (telegram) به عنوان پیامرسان وجود ندارد. برنامه هایی مانند تلگرام بیشتر به عنوان پیام رسان در میان مردم شناخته می‌شوند و برای برقراری تماس صوتی یا تصویری، ایجاد گروه و به اشتراک گذاری پیام میان یک یا چندین کاربر مورد استفاده قرار می‌گیرند. با این وجود ایجاد کانال های تلگرامی و استفاده از چت بات ها نیز امروزه به طور گسترده ای در تبلیغات و بازاریابی مشاغل کاربرد دارد

  1. کلاب هاوس

کلاب هاوس

یکی از رسانه های اجتماعی که تقریبا تازه کار است و به محض آمدن فضای مجازی را منفجر کرد، کلاب هاوس (clubhouse) است که بسلامتی این شبکه نیز به محض ورود فیلتر شد! نحوه ارتباط در کلاب هاوس بر اساس صدا و صرفا ویس بنا شده و با همین تکنیک توانست ظرف مدت کوتاهی بیش از 10 میلیون کاربر جذب کند.

  1. تردز

برنامه تردز

تازه کار ترین سوشال مدیا که از اعتباری به سابقه اینستاگرام استفاده و رشد کرد، تردز (threads) می باشد که عملا رقیبی برای شبکه اجتماعی X به حساب می آید. عرضه شدن یک شبه این برنامه باعث رشد فوق العاده آن شد و بالطبع پس از این ترند شدن، سقوط مخاطب را شاهد بود. هم اکنون مدیران این رسانه اجتماعی مشغول برنامه ریزی برای بازگرداندن دوباره مخاطبان به تردز هستند.

سوشال مدیا مارکتینگ را فراموش نکنید!

سوشال مدیا مارکتینگ به دلیل مزایای گسترده همچون جذابیت بالا، هزینه‌های بازاریابی کمتر و در دسترس بودن؛ بیش از هر زمان دیگری در میان مشاغل بزرگ و کوچک محبوبیت پیدا کرده است. این کانال بازاریابی به خودی خود نیز یک کانال بسیار موثر دیجیتال مارکتینگ محسوب می‌شود؛ با این وجود قادر است کانال های دیگر را تقویت کرده و حتی تاثیر آنها را بیشتر کند.

مصرف کنندگان امروزی ترجیح می‌دهند برند‌ها و کسب و کارهای مورد علاقه خود را در شبکه های اجتماعی دنبال کنند تا هر روز از آخرین محصولات، پیشنهادات ویژه و کمپین های تبلیغاتی آنها باخبر شوند. شما باید از این فرصت به وجود آمده بیشترین استفاده را به نفع کسب و کارتان ببرید اما چگونه؟

خدمات تخصصی سوشال مدیا مارکتینگ که توسط برخی آژانس‌های دیجیتال مارکتینگ معتبر نظیر ایران وب لایف ارائه شده است؛ در این راه به شما کمک می‌کند. متخصصان ما با استفاده از آخرین استراتژی های بازاریابی مختص به هر کدام از پلتفرم های اجتماعی، به معروفیت و رونق هر چه بیشتر کسب و کارتان کمک می‌کنند.

دریافت مشاوره از کارشناسان
4.5/5 - (11 امتیاز)

فهرست مطالب

هویت برند

هویت برند چیست؟

با هویت برند می‌توانید برند خود را به یکی از شخصیت‌های ماندگار تبدیل کنید! هویت برند می‌تواند برند شما را به یک جیمز باند یا

ادامه مطلب »
هویت برند

هویت برند چیست؟

با هویت برند می‌توانید برند خود را به یکی از شخصیت‌های ماندگار تبدیل کنید! هویت برند می‌تواند برند شما را به یک جیمز باند یا

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *